下一主題 ›› 返回列表 ‹‹ 上一主題 發帖
發達中發白大師 : $2500 AJ多 Somdej.

睇完梗家唔敢係香港請牌~

原帖由 thatsthief 於 2007-9-12 00:47 發表

中秋將近又要估燈謎...

"發達中發白大師"  猜香港一牌店負責人...

尊牌真係掂既, 緊係靜靜地收啦, 仲周圍同人講, 唔怕比人搶高果價呀

原帖由 thatsthief 於 2007-9-12 00:47 發表

"佛牌警訊"

"$2500 AJ多 Somdej"的故事:

某人用$2500 請左"AJ多 Somdej", 比其他人睇完後...

受害人 : 喂, 呢尊唔係"AJ多 Somdej"喎...

負責人 : 係"AJ多 Somdej"呀, 但你唔好誤會係"AJ多親手做的Somdej"呀, 我由頭到尾都無咁講過呀....

以上個案受害人係一名"佛牌新手", 聽到一些關於"AJ多 Somdej"的資料後,

便急於搵一尊"AJ多親手做的Somdej", 但本身對"AJ多親手做的Somdej"沒有認識

加上在供講前沒有問清楚佛牌資料的情況下, 便發生了以上事件...

尊牌真係掂既, 緊係靜靜地收啦, 仲周圍同人講, 唔怕比人搶高果價呀

原帖由 麵豉湯 於 2007-9-12 09:49 發表

答中有咩獎品? 但係如果獎品係佢果間店D貨 ..........我.........

為避免以上情況發生在自己身上, 應在供請佛牌前, 詳細問清楚佛牌的資料...

1, 制做佛牌的和尚名字

2, 佛牌是以邊間佛寺名義推出

(有名高僧若不是以本身主持的佛寺名義推出,
    價值可能同本身主持的佛寺名義推出的佛牌, 相差好大)

3, 制做年份

4, 該期佛牌的數量 (同一期牌, 不同模或不同材料, 價值可以相差好大)

最重要還是自己, 供請一些自己有認識的佛牌.

今集到此完畢, 多謝收睇~

評分人數

• 飛機

原帖由 麵豉湯 於 2007-9-12 09:52 發表

"佛牌警訊"

某人用$2500 請左"AJ多 Somdej", 比其他人睇完後...

負責人 : 係"AJ多 Somdej"呀, 但你唔好誤會係"AJ多親 ...

可圈可點,墨筆間點出老板牌,假牌的定意...

原帖由 麵豉湯 於 2007-9-12 09:52 發表

"佛牌警訊"

負責人 : 係"AJ多 Somdej"呀, 但你唔好誤會係"AJ多親 ...

無良牌商常用手法

原帖由 麵豉湯 於 2007-9-12 09:49 發表

嘩...好難估喎,香港地個個賣牌都發達la

"發達中發白大師"

7果字, 睇字面已估到, 唔使諗咁深...

下一主題 ›› 返回列表 ‹‹ 上一主題